ÇOCUK EDEBİYATININ GELİŞİMİNDE TARİHSEL TOPLUM
Abstract views: 1 / PDF downloads: 4
Keywords:
hakikat, insanlar, tarih, ilham, organizasyon, zengin, gelişme, ilgiAbstract
F. Koşarlı'nın çocuk edebiyatına ilişkin görüşleri daha çok dikkat çekti. Bu düşünceler A.O. Chernyaevsky'nin "Anavatan Dili" ders kitabının 7. baskısı hakkındaki makalesinde ve diğer deneme makalelerinde ve en önemlisi çağdaşlarına yazdığı mektuplarda toplanmıştır. Bütün bunlar şunu kanıtlıyor. Firudin Bey Koçerli, çocuk eserleri yazan yazarlarla her zaman yakın temas halinde olmuş, onların eserlerinin ilk eleştirmeni olmuş, ilk ve objektif görüşlerini dile getirmiştir. Daha sonra A. Kazım, M.K. Alekbarli'nin yazılarında ve J. Khanda'nın araştırmalarında bu aydınların çocuk eserleri fikir-içerik, tema, dil ve üslup açısından kısaca incelenmiştir. Ancak çocuk edebiyatı tarihinin nesnel olarak incelenmesine yönelik ilk ve ciddi adımların 1950'li ve 1960'lı yıllara atfedilmesi gerekir. Bu, Azerbaycan çocuk edebiyatının ilk yaratıcılarından S. Ganizade, M.A. Sabir, A. Sahhat, A. Shaig, S.S. Akhundov'un bu yıllarda hayatını ve yaratıcılığını kapsayan çalışmaların oluşturulmasıyla ilgilidir.
Bu alanda kapsamlı araştırmalar yürüten uzmanlarımız da var. K. Talybzade sadece tasvir yolunu takip etmemiş, A. Sahhat'ın halen bilimsel değerini koruyan çocuk şiirlerinin konu alanı, fikri, sanatsal nitelikleri hakkında da görüşler belirtmiştir. Araştırmacı, yazarın bu alandaki yaratıcılığına çocukların psikolojik gereksinimleri açısından yaklaşmış olup, A. Sahhat'ın çocuklar için yazdığı eserler iki bölüme ayrılmıştır. 1950'li ve 1960'lı yıllarda çocuk edebiyatı, yalnızca şu veya bu sanatçının yaratıcı faaliyetinin bir parçası olarak değil, aynı zamanda özel bir alan olarak edebiyat eleştirmenlerinin dikkatini çekti.
1960'lı yıllarda A. Mirahmadov'un "Dabistan" başlıklı makalesi, çocuk basını tarihinin incelenmesi açısından çocuk edebiyatının konularına dikkat edilmesi girişiminin kapsamını genişletti. Bu doğrultuda P. Allahverdioğlu, S. Bektaşi, A. Memmedov ve diğer araştırmacılar belirli görüşler ortaya koymuşlardır. 1970'li yıllarda Azerbaycan çocuk edebiyatının araştırılması ve incelenmesi alanında ulusal açıdan önemli bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.
Yeni yayınların ortaya çıkışının gelişimi üzerinde önemli bir etkisi oldu. Bu yıllarda Azerbaycan çocuk edebiyatı araştırmalarında belli bir verimlilik fark edilmeye başlandı. Çocuk edebiyatının çeşitli konularının incelenmesine ve tanıtılmasına yönelik makaleler bu alanda değerli bir girişim haline geldi. Karşılıklı edebi iletişim ve edebi çeviri sorunlarına yönelik yapılan çalışma ve araştırmalarda, özellikle Azerbaycan-Rus edebi ilişkileri, milli çocuk edebiyatımızın oluşumu, Azerbaycan ve Rus çocuk edebiyatının oluşum ve gelişim aşamaları, edebiyatta geniş yer tutmuştur. devrim öncesi dönemdeki gelişmelere ilişkin ilginç gözlemler. Bunların yanı sıra F. Gasimzadeh, Mir Celal, C. Khandan, K. Mammadov, M. Mustafayev, S. Huseynov, K. Talibzadeh, M. Valiyev, S. Valikhanov, F. Kerimova ve diğerlerinin de çeşitli bilimsel faaliyetleri olmuştur. çocuk edebiyatı alanı.
19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarındaki çocuk edebiyatının sistematik olarak incelenmesi, Azerbaycan edebiyat çalışmalarının karşı karşıya olduğu ve çözümlenmeyi bekleyen gerekli sorunlardan biridir. Bilindiği gibi her konunun tarihi ve teorisi birbirinden ayrılamaz. Günümüz çocuk edebiyatının daha kapsamlı bir resmini oluşturmak ve gelecekteki gelişimine rehberlik etmek istiyorsak geçmişine bakmalıyız. Azerbaycan çocuk edebiyatı başarılarını geçmişine borçludur. Çünkü önceki geleneğin özüne dayanır ve onun devamı olarak gelişir. Bu nedenle çocuk edebiyatımızın oluşumunun başlangıcından itibaren geçmişini incelemek gerekmektedir.
References
Bəktaşi S. XX əsr uşaq mətbuatında ədəbiyyat. Bakı, 1965.
Xəlil Z. Azərbaycan uşaq ədəbiyyatı (rus dilində). M., 1987.
Məmmədov Ə. Azərbaycan uşaq ədəbiyyatı. Bakı, 1977.
Yusifoğlu R. Uşaq ədəbiyyatı. Bakı, 2006.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 ASES INTERNATIONAL JOURNAL OF CULTURE, ART AND LITERATURE (ISSN: 3023-5480)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.